met vader en moeder
Piet Clijnk jong

knop 3 introductie
knop 3 levensloop
knop 3 werkwijze
knop 3 werken
knop 3 pers
knop 3 contact

Levensloop

Pieter Clijnk werd geboren op 30 juli 1899 te Zaandam en overleed op 15 mei 1967 te Zaandam.
Hij was een zoon van Theodorus Clijnk en Antoinette Verberne.
Theodorus was metselaar/aannemer en werkte door heel Nederland, maar heeft zich later in Zaandam permanent gevestigd.
 Hij was vooral kerkenbouwer (o.a. Bonifatiuskerk, Oostzijde, Zaandam).
Theodorus en Antoinette
Evert Rika en Piet In dit gezin werden 5 kinderen geboren: 
Petronella, Rika,  Evert, Piet (rechts op de foto) en Jozef.
Petronella overleed 3 maanden na haar geboorte in 1894. Jozef overleed toen hij 2 jaar oud was in 1900. Piet Clijnk is geboren aan het Molenpad te Zaandam.  Zijn officiële naam is Pieter, maar bekend als Piet en verder genoemd onder die naam.
geboorteakte
huis Molenpad

Piet Clijnk heeft de lagere school voltooid. Hij dacht roeping te hebben om priester te worden. Hij is nog  begonnen aan een priesteropleiding, maar heeft deze niet voltooid.
Hij is naar Wateringen vertrokken en is in de leer gegaan om fietsenmaker te worden. Hiervan heeft hij niet zijn beroep gemaakt al hoewel hij in latere jaren er altijd veel profijt van ondervond omdat hij heel goed fietsen kon repareren.

In 1916 was hij bouwvakker/metselaar en werkte bij het bedrijf van zijn vader Theodorus. Het is bekend dat hij tijdens de overstroming van 1916 als metselaar werkte.
Na een ongeluk, een val in een septic tank, was hij dusdanig geblesseerd aan zijn knie dat hij het vak van metselaar niet meer kon uitoefenen. Dit ongeval vond plaats aan het begin van zijn huwelijk.

Piet Clijnk met fiets
Cornelia Vet Op 4 september 1929 trouwde hij met Cornelia Vet (geboren 10 oktober 1901, overleden 20 juni 1968). Zij werkte in de slagerij van Jacob Vet, aan de Gedempte Gracht in Zaandam.
Zij gingen wonen boven kledingmagazijn De Wit aan de Gedempte Gracht, maar verhuisden later naar een woning aan het Rustenburg in Zaandam. Daar is Piet Clijnk begonnen met een winkel en hij schilderde. Het was een moeilijke start omdat het de crisisjaren waren en de mensen geen geld hadden om schilderijen te kopen. Ze hebben hier ongeveer 3 jaar gewoond.

  
huwelijksakte
Hugo op arm moeder

Op 2 oktober 1930 werd hun enige kind Hugo geboren.
Op de foto's is hij te zien op de arm van zijn moeder en op de arm van zijn vader in de tuin van zijn grootouders in 1931.

In 1932 of 1933, dat is niet precies bekend, verhuisden ze naar het huis aan de Gedempte Gracht 117. Dat was een dubbel woonhuis. Ze huurden de benedenverdieping.

Hugo op arm vader

Dat Piet Clijnk bouwvakker was geweest werkte nu in zijn voordeel, want hij verbouwde eigenhandig de voorkamer tot winkel. De achterkamer diende als woonkamer. Helemaal achter in de tuin was de werkplaats waar Piet Clijnk de lijsten maakte. Hij was niet alleen schilder, maar lijstte ook zijn eigen werk en dat van anderen in. In de werkplaats was een bel/verklikker, die rinkelde als iemand de winkel binnenkwam. Hij kon dan van de werkplaats naar de klant in de winkel gaan.                

   

Gedempte Gracht 117 etalage winkel werkplaats

Wij dachten dat mijn opa rond 1930 is begonnen met schilderen, maar tot onze verbazing hebben wij een olieverfschilderij uit 1928 teruggevonden. Mijn opa heeft er destijds zelf een fotootje van gemaakt.
zandstraat 1928 zandstraat 1928
Hij heeft geschilderd tot aan zijn dood in 1967 en heeft een heel groot oeuvre nagelaten waar nog steeds veel mensen van genieten, zoals is gebleken tijdens mijn zoektocht.

ik

Gedempte Gracht 117. Ik sta als klein meisje achter de winkeldeur.